ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!
Nie pozwól aby ominęły Cię niesamowite okazje!
PROGRAM WYCIECZKI AUTOKAROWEJ:
Wyjazd z Warszawy, przejazd do Lublina (ok. 180 km),
Lublin – spacer z przewodnikiem, opowieść o kulinarnych smakach lubelszczyzny: na wzgórze zamkowe wejdziemy przez dzielnicę żydowską, gdzie powstawały słynne cebularze, na dziedzińcu zobaczymy najstarsze zabytki miasta (donżon i kaplicę trójcy świętej), dowiemy się co jadał wtedy kasztelan lubelski, jakie ryby łowił w pobliskim stawie królewskim i od której z nich pochodzi nazwa miasta. Następnie przez bramę grodzką wejdziemy do dawnego miasta w murach, zobaczymy plac po farze, przy kamienicy pana Palikota dowiemy się jakie trunki od dawien dawna były wyrabiane na Lubelszczyźnie, z więc cydr lubelski, miody piwne i jak rozwijała się tradycja miodosytnictwa w Lubelskiem, no i jak to było z gorzką żołądkową. Poznamy dzieje fary i legendę o śnie Leszka Czarnego. Dowiemy się jakie placki piekła mieszczka Tereska na odpust św. Stanisława i dlaczego spaliło się całe miasto w XVI wieku. Zwiedzając Kościół Dominikanów poznamy dzieje relikwii drzewa krzyża świętego, ale też słynne lubelskie święto: pierogi świętego Jacka.
PODZIEMIA BROWARU PERŁA – niezwykła trasa turystyczna wiodąca przez pomieszczenia dawnego kościoła i klasztoru Reformatów, w których (po przystosowaniu) w latach 1846-2001 warzono piwo. Założycielem browaru był poznański przemysłowiec Karol Ludwik Vetter. Można tutaj poznać bogatą historię i tradycje lubelskiego browaru, proces produkcji i składniki piwa oraz odkryć niektóre z sekretów marki Perła. Zwieńczeniem zwiedzania jest degustacja piwa w wyjątkowej sali, będącej dawną leżakownią Browaru.
WARSZTATY KULINARNE
1. Z historii lubelskiego przemysłu – o dawnej hali Fabryki Wag Wilhelma Hessa
2. Na styku kultur – warsztat robienia cebularzy. Każdy z uczestników może przygotować, upiec i posmakować lubelskiej bułki z cebulą
3. Poczęstunek – smaki Lubelszczyzny m.in. piróg biłgorajski, sery podpuszczkowe z Cycowa, oleje, lokalne, pieczywo, makowiec lubartowski, konfitura różana, sok z rokitnika, syrop z pigwowca, herbatka ziołowa, kawa z lubelskich palarni wraz z pokazem parzenia, goraca zupa w wersji mięsnej i wegetariańskiej
Uczestnicy warsztatów będą również mogli dokonać zakupu pamiątek, lokalnego rękodzieła oraz przysmaków wpisanych na listę lubelskich produktów tradycyjnych.
Powrót do Warszawy
UWAGA: kolejność realizacji programu może ulec zmianie. WIELKIMI LITERAMI zaznaczono obiekty zwiedzane wewnątrz (biletowane). Obiekty sakralne zwiedzane wewnątrz w miarę dostępności.
602 431 440
Nie pozwól aby ominęły Cię niesamowite okazje!